GİRİŞ VE KBB UZMANLIK DALININ ÖZELLİKLERİ - Prof. Dr. Serdar AKYILDIZ

KBB Hastalıkları Anabilim Dalı'nın Değerli Stajyer Doktorları;

KBB stajınızda sizlere, meslek hayatınızda, en sık karşılaşacağınız hastalıklar bir pratisyen hekime gerekli olduğu kadarıyla anlatılacaktır. KBB Hastalıkları'nda temel muayene yöntemleri öğretilecek, pratik eğitim verilecektir. Anabilim Dalımızda öğrendiğiniz teorik bilgilerden ve kazandığınız muayene becerilerinden ileride pratisyen hekim olarak çalıştığınız yerlerde faydalanabileceğiniz gibi, uzmanlığınız değişik bir dal olsa da yararlanabilirsiniz.

Pratikte karşılaşacağınız poliklinik hastalarınızın önemli bir bölümü KBB hastalıkları ile ilgili olabilir. Burada öğrendiğiniz KBB muayene yöntemleri, teorik bilgiler ve reçete yazma becerisi sayesinde başarılı bir pratisyen hekim olabilirsiniz. Geniş tıp bilimi içinde her branşın önemli ve sık rastlanan hastalıklarının öğrenilmesi ve tedavisinde yapılacakların bilinmesi hekimi bilgili ve kaliteli bir hekim konumuna getirmektedir. Bu bilgilerin yanında ender rastlanan ancak bilinmediğinde hastaya zararlı olunabilecek hastalıkları da vurgulamamız gerekmektedir.

Tıbbın önemli bölümlerinden olan KBB uzmanlık dalı; genellikle hastalıklarının tanısını kendisi koymakta, tedavisini gerektiğinde tıbbi olarak ilaçla yapmakta, gerektiğinde cerrahi olarak tedavi etmektedir. Hastalıkların tedavisi, rehabilitasyonu ve reedükasyonu gerektiriyorsa yine bunu da uzmanlık dalımız içinde biz uygulamaktayız. Baş boyun bölgesinde komşuluk nedeniyle Göz Hastalıkları, Nöroşirürji, Plastik Cerrahi, Diş Hekimliği ve Genel Cerrahi ile birlikte çalıştığımız ortak hastalıklarımız ve yardımlaşmalarımız mevcuttur.

Uzmanlık dalımızın adı dernek ve vakıf kuruluşlarımızın da vurguladığı gibi, “Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi”dir. Kulak, burun, sinüsler, nazofarinks, orofarinks, oral kavite, dil, tükürük bezleri, hipofarinks, larinks, tonsiller, adenoid vejetasyon KBB hastalıklarını doğrudan ilgilendiren konulardır. Burun cerrahisi, yüzün plastik cerrahisi, çok büyük bir tümör cerrahisi olan boyun cerrahisi ve endoskopik cerrahi KBB cerrahisinin içinde yer almaktadır. Bronş ve özofagusun endoskopisi de Ch. Jackson tarafından KBB içinde başlatılmıştır. Mikrocerrahi ilk kez kulakta uygulanmıştır. Kulağın, sinüslerin, tuba östakinin, larinksin mikroendoskopisi ve mikroşirürjisi bugün uzmanlığımız içinde gelişmiş yöntemlerdir. Burun ve kulağın hem fonksiyonel hem de estetik cerrahisi ile uğraşıyoruz. İşitme ve aynı zamanda bir konuşma organı olan kulağın her yönü ile ilgiliyiz. İşitemeyince konuşma da öğrenilemeyeceğine göre; sağır-dilsizlik veya ileri derecede işitme özürlerinin ilk ve erken tanısı, işitme kalıntısı olanların sesli eğitimi ile biz ilgileniyoruz.

Hem konuşma hem de ses organı olan larinksin her türlü hastalığının teşhis, tıbbi ve cerrahi tedavi, ses ve konuşma bozukluklarının rehabilitasyonu ve reedükasyonu bize aittir.

Kafa çiftlerinin çoğu bizim alanımıza girdiği için denge, yutma, koku, tat alma gibi önemli fonksiyonlar ve bunların hastalıkları uzmanlık dalımız içinde yer almaktadır.

Başladığınız KBB Hastalıkları stajı geniş ve derinlemesine gelişmeye açık bir alandır. Ancak sizlere meslek hayatınızda ve pratikte gerekli olacağını düşündüğümüz kadarını anlatacağız ve pratiğini eğiteceğiz.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Hastalıkları Anabilim Dalı, Ege Bölgesi'nin gereksinimlerini önemli ölçüde karşılamaktadır. Anabilim Dalımızda 6 Profesör, 1 Doçent, 2 Yardımcı Doçent, 13 Asistan çalışmaktadır. Anabilim Dalımızın servisi 62 yataklıdır. Anestezi ekibi 1 Profesör, 1 Uzman ve 3 Asistan ile kliniğimizde hizmet vermektedir.

Ege Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nun Anabilim Dalımız bünyesindeki “Odiometri Bölümü”nde eğitim verilmektedir.

Anabilim Dalımız foniatri üstüne yaptığı bilimsel çalışmalarla yurt dışında beğeni toplamış ve 1992 yılında GREL’e (Avrupa Larenks Araştırma Grubuna) kabul edilmiştir. Anabilim Dalımız Ege Üniversitesi Bilgisayar Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla 1992 yılında Avrupa Akademik Araştırma Ağı’na (EARN), daha sonra da 1996 yılında İnternet'e bağlanmıştır. Anabilim Dalımızın web adresi ise http://kbb.med.ege.edu.tr şeklindedir.

Anabilim Dalımızda kulağın fonksiyonel ve nonfonksiyonel mikrocerrahisi, iç kulak cerrahisi ve kokleer implant uygulaması’nın yanında; larinks mikrocerrahisi, modern endoskopik sinüs cerrahisi; yüz, baş, boyun ve larinks kanser cerrahisiyle güncel konular olan rekonstrüktif larenjektomiler ve iki taraflı rekürrens paralizisi cerrahisi ve total larenjektomililere ses protezi uygulaması, solunum ve sindirim yollarına ait yabancı cisim’lerin çıkarılması gibi tüm endoskopik girişimler yapılabilmektedir. Nöroşirurji Anabilim Dalı ile ortak olarak Kafa Tabanı ve Pontoserebellar Bölge girişimleri yapılmaktadır. Kraniofasial girişimlerde ve sonrasında Diş hekimliği Protez Bilim Dalının kooperasyonu ile peroperatuar damak-diş protezleri de, yaygın tümör ameliyatlarında, uzun yıllardan beri uygulanmaktadır. Anabilim Dalımızda bulunan kapalı devre televizyon sistemi ile ameliyat görüntüleri ve ses, hastane içinde odyovizüel bağlantısı olan her yere ulaştırılabilmektedir. Yaptığımız ameliyat ve özel incelemelerle ilgili 1993 yılına dek 45 adet uzmanlık üstü profesyonel eğitim video kaseti Ege Üniversitesi Odyovizüel Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin büyük desteği ile hazırlanmıştır. Ayrıca Tıp Fakültesi stajyer ve K.B.B. uzmanlık öğrencilerinin eğitiminde Odyovizüel destekli eğitimden geniş ölçüde yararlanılmaktadır. Anabilim Dalımız rinolojik, odiyolojik, foniatrik ve vestibüler fonksiyon incelemelerine ait modern cihazlarla donanımlı 4 büyük araştırma laboratuvarına sahiptir. Yüksek frekans odyometrisi üzerinde de çalışmalar yapılmaktadır. Foniatri laboratuvarında bilgisayarlı her türlü ses analizi yapılabilmekte ve Profesyonel ses sanatçılarına da hizmet verilmektedir. Elektrofizyolojik odiyolojik testlerden “otoakustik emission” uygulamaları, rutin olarak yapılmaktadır.

Odiyoloji laboratuarında objektif odiyolojik bir inceleme olan “elektrokokleografi” ve “Evoked Response Audiometry (ERA)” de yapılmaktadır. Bu olanaklarla erken tanısı konan ve işitme kalıntısı bulunan ileri derecede işitme özürlü çocuklar için Anabilim Dalımız bünyesinde konuşma eğitimi, danışma hizmeti verilmektedir.

İlk kokleer implant uygulamamız 12.7.1996 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bilgisayarlı “rinomanometri” ölçümleri de yapılmaya başlanmıştır. Son 10 yıldır KBB’da LAZER uygulamaları CO2-Laser cihazı kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Uyku bozuklukları, horlama, sleep-apne sorunu olan hastalar, 2005 yılında KBB ve Göğüs Hastalıkları Anabilim Dallarının ortaklaşa kurdukları uyku laboratuarında “polisomnografi” ile incelenmektedir ve gerekli tedavileri tüm modern yöntemlerle yapılabilmektedir.

2005 yılından beri radyofrekans uygulamaları yapılmakta ve 2006 yılında akustik rinomanometri tetkikleri yapılmaktadır. Anabilim Dalımızın rutin çalışmalarına gelince poliklinik, servis, küçük ameliyathane, büyük ameliyathanede öğretim üyelerinin rotasyonlu denetimleri altında hizmet vermektedir. Poliklinik sayımız günlük 100 hastanın üzerinde olup haftada ortalama 15 büyük, 25 küçük ameliyat yapılmaktadır. Her gün saat 12.30 - 13.30 arasında heyet odamızda poliklinik hastalarından ameliyat veya yatırılarak tedavisi düşünülenler, tüm öğretim üyeleri ve asistanların katıldığı konsültasyonda tartışılmakta ve tedavileri hakkında karar verilmektedir. Pazartesi günleri saat 9.15'de 5-Mayıs-2002 tarihinde başladığımız baş boyun kanserleri konseyimizde; KBB, Radyasyon Onkolojisi, Medikal Onkoloji, Patoloji, Radyoloji anabilim dalından öğretim üyelerinin katılımıyla baş-boyun kanserli hastaların tedavi protokolleri tartışılmaktadır. 2004 yılında İç Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı ile Allerji konseyini gerçekleştirdik. Ayrıca KBB, Gastroenteroloji, Göğüs Anabilim Dalı ile Gastroözofageal Reflü ve İlişkili Hastalıklar Konseyi kurulduğu 2002 yılından beri Çarşamba 16.30’da; KBB, Dermatoloji, Oral Diagnoz, Diş Hastalıkları ve Cerrahisi ile kurmuş olduğumuz Yüz cildi ve Ağız-içi Lezyonları Konseyi Perşembe günleri saat 08.30’da toplanmaktadır. KBB ve Nöroloji Anabilim Dallarının katıldığı Vertigo konseyi Salı günleri saat 15.00’de bir araya gelmektedir. Staj eğitiminde teorik derslerimiz her gün sabah ve öğleden sonra anlatılmaktadır. Diğer saatlerde vizit, poliklinik çalışması ve video izlenmesi ve pratik uygulamalar, hasta muayenesi yapılmaktadır.

Her Cuma saat 8.30'da stajyerlerin de katılımı ile seminer ve dergi saati uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Değerli stajyer arkadaşlarım bu yoğun, zevkli, tempolu anabilim dalımızda stajınızı verimli bir şekilde tamamlayacağını umuyor, hepinize eğitiminizde başarılar diliyorum.

 

Tüm hakları saklıdır. © 2018